Svaga vrister?

Våra tränare att upptäckt att flera av utövarna har svag visiter vilket syns när utövarna står på ett ben och har svårt att hålla foten och vristen stilla. De har även sett att flera av utövarna gärna vill stå på ”insidan” av foten  (pronation).
Båda dessa saker kan motverkas genom ganska enkel träning. Men det är övningar som utövarna behöver lite hjälp av er vuxna att göra, så att de blir rätt. Dessa övningar är givetvis även bra för er vuxna…

Genom att träna med en balansplatta stärker du dina fötter, benhinnor och vader samt motverkar benhinneinflammation och hälseneinflammation. Förutom att träna upp styrka i fotleder och ben kan balansplattan även användas för bland annat bålstabilitet och överkropp.

Stärka vrister med balansplatta

Stärka vrister med balansplatta

Övningar med balansplatta

  1. Runt, runt på plattan. Stå med bägge fötterna på balansplattan och tryck ned kanten på plattan mot golvet runt, runt utan att den lyfter från golvet. Gör det så kontrollerat som möjligt. Kör först åt ena hållet. Upprepa några gånger.
  2. Fram och tillbaka. Stå med fötterna parallellt på plattan och tippa framåt och bakåt. Försök att kontrollera övningen så att plattan inte slår emot golvet.
  3. Sida till sida. Stå med fötterna parallellt på plattan och gunga sida till sida. Försök att kontrollera övningen så att plattan inte slår emot golvet.

Flera övningar:
Stå på ett ben i mitten balansplattan och göra bokstäver med det andra benet i luften. Gör detta på båda benen.


Pronation bygger till stor del på att man inte har aktiverar musklerna som håller fotleden och foten i rätt vinkel mot benet, resten av kroppen. Videon ger en bra förklaring och även ett par enkla övningar för att aktivera musklerna. För att komma igång med detta behöver man hjälp av någon som tittar på foten när man gör övningarna och hjälper till att korrigera rörelsen. För som med alla muskler så går det att träna upp dem men det kan vara knepigt i början att hitta rätt..

// Lillan M